Zvířata a traktory přitáhly na brněnské výstaviště rekordní návštěvu

04.04.2014 21:06

Zemědělské, lesnické a chovatelské veletrhy přilákaly tento týden na brněnské výstaviště 120 tisíc návštěvníků. Neděle byla vůbec nejnavštěvovanějším dnem za posledních deset let výstaviště.
Čtveřice veletrhů zaměřených na zemědělskou a lesnickou techniku zaznamenala tento týden na brněnském výstavišti rekordní návštěvnost. Do areálu se na akce Techagro, Animal Vetex, Silva Regina a Biomasa přišlo podívat podle předběžných odhadů 120 tisíc lidí. To je o devět tisíc lidí více, než když se takto zaměřený veletrh konal v Brně v roce 2012 naposledy.
Pro srovnání: Vlajkovou loď výstaviště, Mezinárodní strojírenský veletrh, navštívilo loni na podzim jen 71 tisíc návštěvníků.

 

 

Veletržní neděle 30. března byla navíc se 38 tisíci návštěvníky nejnavštěvovanějším dnem celých brněnských veletrhů za posledních deset let. Víc lidí zavítalo během jediného dne na výstaviště naposledy v roce 2004 na Invex. "Měli jsme například nahlášeno na tři sta zájezdových autobusů," doplnil mluvčí Veletrhů Brno Jiří Erlebach s tím, že právě členové přespolních zemědělských družstev nebo mysliveckých spolků se na návštěvnosti výrazně podepsali.
Veletrhům Brno se letos také podařilo přilákat více vystavovatelů a obsadit větší plochu. Zatímco v roce 2012 celkem 776 vystavovatelů zabralo plochu 73,4 tisíc metrů čtverečních, letos se stánky rozprostíraly dokonce na ploše 83 tisíc čtverečních metrů. Tedy i trávnících nebo na prostranstvích vně pavilonů, která většinou zůstávají volná.
Rostoucí zájem vystavovatelů a veřejnosti přitom není úplně obvyklý. Poslední roky bylo kvůli tomu veletržnictví v krizi a společnost Veletrhy Brno se propadala do ztráty. Do černých čísel dostaly účetnictví brněnské firmy až masivní úspory spojené s velkým propouštěním. Letos se také například pro nezájem vystavovatelů vůbec nekoná další z někdejších brněnských es - Autosalon.
Techagro vzniklo v roce 1994, kdy se zemědělská a lesnická technika osamostatnila od strojírenského veletrhu. Postupně se z přehlídky vyvinul trojlístek akcí, které se souběžně konají každý sudý rok. Pilotní Techagro se dále zaměřuje na zemědělskou techniku, stroje a vozidla.
Silva Regina je určena pro lesníky a myslivce a Animal Vetex se věnuje převážně technologiím pro chov hospodářských zvířat. Letos byl poprvé zvlášť vyčleněn i veletrh Biomasa, který se zaměřuje na stejnojmennou energetickou surovinu.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61973100-zvirata-a-traktory-pritahly-na-brnenske-vystaviste-rekordni-navstevu