VIDEO: Když se spojí sloní samec se samicemi, je veselo

16.08.2013 09:36

Socializace samce a snaha o nastartování reprodukčního cyklu u samic, to jsou hlavní důvody, proč tento týden připojili chovatelé v pražské zoo samce Mekonga ke stádu samic s mláďaty. Počáteční vášnivé troubení a pobíhání postupně vystřídal klidnější stav, nicméně začleňování samce bude ještě nějaký čas trvat.

Samec Mekong dosud žil po většinu času oddělený od stáda samic, stejně jako by tomu bylo ve volné přírodě. I tam se samci připojují ke stádu samic s mláďaty pouze na část roku. Jedním z důvodů pro spojení se stádem je zlepšení životní pohody a socializace samce, a k radosti zoologů se Mekong přesně podle jejich očekávání ke stádu samic s malou Sitou připojil bez větších problémů.
"Mekong byl v Lipsku zvyklý jak na samice, tak na mláďata a vždy se k nim choval pěkně, takže jsme podobný vzorec chování předpokládali i při tomto spojení," uvedl kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl. S tím, že obavy budou v těchto případech u velkých zvířat vždy existovat, protože v případě nějakého zásadního problému pětitunové zvíře od ostatních jen tak jednoduše neoddělíte. Naštěstí se stádo se samcem sžívá dobře.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/spojeni-sloniho-samce-se-stadem-mekong-zoo-praha-fua-/hobby-mazlicci.aspx?c=A130815_111628_hobby-mazlicci_mce