V Blansku se narodila kozí čtyřčata, podle veterinářů je to výjimečné

24.04.2013 16:52

Do Blanska přišlo jaro. Místnímu chovateli koza před týdnem odrodila čtyřčata, další v úterý přidala bílá trojčátka. Čtyři kůzlata najednou se podle odborníků rodí výjimečně. Mláďata se rázem stala atrakcí pro děti z širokého okolí.
"Kozy máme pět let, zatím měly vždy jedno, maximálně dvě kůzlata, toto je náš rekord," pochvaluje si šestapadesátiletý Miloslav H. (celé jméno si uvést nepřeje, nemá rád pozornost - pozn. red.). Chovatelem se přitom stal neplánovaně a z nouze.
"Jednou jsme na zahradě našli kolouška, matka jej opustila, asi ji vyplašil pes. Potřebovali jsme pro něj kozí mléko, jenže když jsme si pro něj přišli za známým, řekl nám, ať si rovnou odvedeme celou kozu, díky ní jsme nakonec kolouška odchovali," vysvětluje Miloslav, kterému s péčí o mečící mimina pomáhá i jeho otec.
"Čtyřčata, to je hodně početný vrh," potvrzuje zootechnik Jiří Hošek. "Průměr je dvě až tři kůzlata, osobně jsem nejvíc zažil paterčata," dodává. Počet kůzlat podle něj závisí na plodnosti kozla i na způsobu chovu. "Odráží se v tom samozřejmě i to, jak dobře je koza živená, částečný vliv má také pořadí," dodává.

Zdroj: https://brno.idnes.cz/kozi-ctyrcata-v-blansku-0s3-/brno-zpravy.aspx?c=A130419_1919083_brno-zpravy_kol

Zvířecí-potřeby.cz