Psí hrdinové: Dárcovstvím krve v Praze zachraňují životy

01.07.2015 12:34
Stejně jako u lidí existují i psí dárci krve. Na veterinární klinice v pražských Stodůlkách mají dokonce krevní banku a registr svých testovaných dárců. Na odběry sem dochází přibližně stovka výhradně větších plemen. Kamkoliv v republice je pak možné dopravit tu nejvhodnější krev pro pejska, který potřebuje transfuzi.
Ještě donedávna se k nám dovážela krev, červené krvinky nebo krevní plazma z psí krevní banky v Polsku. Dnes funguje podobné zařízení i v Pražských Stodůlkách a Řepích, kde provádějí odběry od českých zvířat.
V první řadě je nutné, aby byl dárcem zdravý pes, který netrpí žádnými chronickými chorobami a neužívá trvale léky. Fena by neměla být po štěňatech a nesmí hárat.

 

 

„Máme registrovaných přes sto dárců. Nejmenší pes, který může darovat krev, musí mít minimálně 25 kilo. Odběry provádíme z krční žíly. Vak, do kterého odebíráme je uzpůsoben na množství maximálně 450 ml krve. Na něj jsou připojeny další vaky, které slouží k separaci, abychom mohli skladovat zvlášť červené krvinky a zvlášť krevní plazmu,“ řekl veterinář Jiří Boštička z veterinární kliniky Vetcentrum Stodůlky.
Zpracování krve probíhá okamžitě po odběru. Krev je možné v bance skladovat asi šest týdnů. V případě potřeby může zásobovat jiné ordinace do několika hodin.
Výmarská ohařka Chelsea je jednou z pacientek, které využily krev od psího dárce. Feně selhávaly orgány a museli jí nahradit krev.
„Nyní je naprosto zdravá, až příliš aktivní. Nejeví známky toho, že by jí někdy v životě něco bylo, neužívá ani žádné léky,“ pochvaluje si léčbu majitelka Euniké Slezáková.
Dárcovství je anonymní. Majitelé zachráněných psů se dozvědí jméno zachránce většinou jen na vyžádání.
Jedním z dlouholetých psích dárců krve v databázi Vetcentra ve Stodůlkách je osmiletý kříženec Mono.
„Krev chodíme darovat už šest let vždy, když zavolají, že je potřeba. Za poslední rok jsme tu byli čtyřikrát. Jednou jsme darovali krev určitému pejskovi, který se ze zdravotního problému díky dárcovství dostal. Náš Mono snáší odběry dobře, za pět minut na ně zapomene, běhá a je spokojený,“ říká Michaela Zemánková.
Za odměnu navíc ordinace nabízí různé benefity v hodnotě dvou set korun. Na rozdíl od psů, pro kočky zatím žádná krevní banka v České republice neexistuje.