Připouštění samice králíka

01.03.2013 10:16

Je-li samice v říji a Vy již toužíte po tom, aby po kotci běhali mladí králíci, nezbývá nic jiného, než samici připustit samcem – bez toho to nejde. Ve volné přírodě králíci žijí ve skupinách a samec si může „skočit“ kdy chce. Naneštěstí v domácích chovech máme samce a samice ustájeny odděleně a tudíž můžeme páření korigovat. Avšak ještě předtím, než vůbec s připouštěním začnete, musíte vědět, kdy můžete králíky začít připouštět. Střední plemena se zařazují do chovu ve věku okolo 8.-9. měsíce, velká o měsíc déle, malá o měsíc dříve.

Nyní již k samotnému připouštění, které provedeme v několika krocích. Nejprve zkontrolujeme samičí i samčí pohlavní orgány, abychom se vyvarovali případné pohlavní nákaze (syfilis), stejně tak znovu zvážíme, zda-li je samice opravdu v říji. Poté můžeme samici přemístit do samcova kotce. Nikdy tak nečiníme naopak! Samice si totiž brání své teritorium, a proto je ideální přemístění k samci. V opačném případě by mohla být velice agresivní, navíc samec by se dlouho seznamoval s novým prostředím.

Okamžitě po vložení samice do samcova kotce sledujeme chování obou zvířat. Samec pravděpodobně začne samici očichávat a po chvíli na ní skákat. Králice zalehne k zemi a nadzvedne pánev s pírkem, aby umožnila samci lepší proniknutí. Samec provede několik velmi rychlých pohybů, kterými samici během několika sekund oplodní. Po aktu se svalí na zem a samice většinou po chvíli odběhne. Samici bychom měli tehdy odebrat a vložit k samci zase za pár minut k dalšímu skoku. Obvykle stačí pouze jeden skok, jistotou jsou však dva, nebo tzv. metoda „dvojskoku“, kdy jeden či dva skoky proběhnou ráno a další večer.

Nedejte na rady typu: „Čím víc skoků, tím víc mláďat“. Není to pravda – počet mláďat určuje samice (vajíčka), spermie pouze vajíčka oplodní a jelikož spermií je nepředstavitelné množství, není s oplodněním problém.

Byla-li samice v říji, proběhne připouštění právě takto. Pokud jsme ovšem špatně odhadli říji, může samice být vůči samci agresivní, dorážet na něj, kousat ho. V lepším případě bude jen sténat, zalehne na podlahu a samci nedá příležitost k páření. Stane-li se nám takováto situace, samici přemístíme zpět do jejího kotce a opakujeme připouštění během dalších dnů, kdy kontrolujeme příznaky říje.

Zvláštní metodou připouštění je umístění samce a několika samic do společného prostorného kotce. Samec během této doby obskočí všechny samice, které často zabřeznou, i když nejsou v říji (důsledek provokované říje). Získáme tak poměrně obstojný počet mláďat, většina samic je připuštěna. Bohužel dochází k velkému vyčerpání samců, v horším případě i k jeho napadení od nějaké agresivní samice. Proto se raději držte klasického připouštění.

Zdroj: https://www.kralikar.cz/index.php/rozmnozovani-a-odchov/item/45-p%C5%99ipou%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD