Policie jde po množírnách psů! Krutě je tam trápí a falšují razítka

17.07.2014 10:37
Množírny psů ve velkém falšují doklady na psy. Podle veterinářů vyrábějí podvodníci jejich razítka a opatřují zvířatům nelegální doklady. Ušetří tak desítky tisíc korun, ale bez očkování pak spousta štěňat zemře.
To se stalo i paní Monice, která si takto pořídila jako štěňátko fenku jorkšíra. "Paní tvrdila, že je zdravá, očkovaná. Dala mi očkovací průkaz. Sedli jsme si do auta a po pár metrech manžel křičel, že zvrací pejsek," vzpomíná žena. Rodina o svoji vytouženou Besinku záhy přišla.
Fenka, jejíž rodiče měli být údajně šampiony, uhynula, protože nebyla očkovaná. "Udělali jsme vyšetření na parvotest, nám ukázalo, že štěňátko trpí parvovirózou," uvedla veterinární lékařka Janka Hrušková. Za fenku jorkšíra přitom paní Monika zaplatila osm tisíc korun.

 

 

Očkovací průkaz měl podle razítka potvrdit veterinář z Roudnice nad Labem. Ten však tvrdí, že zvíře, prodané ve 100 km vzdáleném Jičíně nikdy neviděl a jeho razítko někdo zneužívá už od dubna. "O ničem nevím. Podal jsem trestní oznámení," řekl TV Nova veterinář Josef Šitanc.
Podle odborníků jde o ukázkový případ toho, jak postupují množírny psů. Štěnata neočkují, protože jich vyprodukují desítky a obcházejí to falešnými doklady. Chov tak mají před veterinární správou čistý a v pořádku. Jediným poznávacím znamením bývá to, že veterinář a zvíře pocházejí ze vzdálených měst.
Podobnou zkušenost má i šéf Komory veterinářů v Liberci Martin Kolafa. Jeho razítko se pro změnu objevilo u chovatele v Náchodě. "Klient měl od nějakého jiného veterináře nebo z jiného zdroje nálepku, kterou si dal do průkazu a použil kopii razítka," potvrdil Martin Kolafa.
Na jednom zfalšovaném očkování ušetří množírny 300 korun. Za vystavení pasu 200, za vystavení očkovacího průkazu s registrací čipu od 500 do 1000 korun a za odčervení 200 korun. Dohromady to dělá kolem 1500 až 2000 na štěněti.
Podle policie jde o podvod za který jsou až dvouleté tresty. Razítko se ale zneužívá i na vystavování receptů. Získané léky se pak dají po určité úpravě zneužít k výrobě drog, dopingu pro dostihové koně a podobně.