Pejskaři v Praze už nevyvenčí své psy bez vodítka, chystá se vyhláška

22.08.2015 09:14
Majitelku čtyřletého zlatého retrívra Merlina krok ze strany vedení města překvapil. Venčení se pro ni stane velkým omezením.
„Merlin je hodně živý a plný energie, právě proto je pro něj volný běh absolutní priorita. Neumím si představit, že bych s ním chodila pouze na vodítku a měl by omezený pohyb,“ přiznala majitelka retrívra Barbora Chaloupecká.
Důvodů, proč město připravilo tuto vyhlášku, je hned několik. Magistrát chce především ochránit kolemjdoucí chodce před případným napadením psem. Dalším důvodem je také snaha snížit znečištění ulic a travnatých ploch od psích exkrementů.

 

 

„Praha dosud žádnou takovou vyhlášku neměla a volný pohyb psů byl řešen pouze vyhláškou o zeleni. Nyní se nachází v připomínkovém řízení. Přímo městské části podle svých vlastních propozic navrhnou místa, kde bude volný pohyb psů povolen a místa, kde budou volný pohyb psů úplně zakázán,“ popisuje průběh přípravy novely tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Vít Hofman.
Momentálně se zákaz volného pobíhání psů vztahuje pouze na vybrané parky ve městě. Majitelé psů ale i tak tento zákaz příliš neřeší.
„Vyhláška se mě vůbec netýká, protože mi to je upřímně jedno. Já si psa venčím tam, kde potřebuji. Já si myslím, že spousta lidí se k tomu postaví úplně stejně,“ řekl jeden z majitelů psů.
Majitelé psů tak musejí vyčkat, až městské části vydají místa, na která se tato omezení budou vztahovat či nikoliv. Pejskaři, kteří se budou chtít do tohoto výběru nějakým způsobem zapojit, se musejí podle mluvčího magistrátu obrátit přímo na městské části. V rámci připravované novely se objevilo už několik odmítavých petic. Jedna z nich dokonce nasbírala už více než tisíc podpisů.
“Vyhláška je podle mě zbytečná. A to obzvlášť od účinnosti nového občanského zákoníku, který lépe a přísněji upravil odpovědnost majitelů psů. Vyhláška, kterou chystá hl. město Praha je založená na principu kolektivní viny a nepřiměřené prevence. Odpovědnost má být individuální a český právní řád poskytuje dostatek možností, jak na majitele psů přiměřeně preventivně působit. A zpřísnily se de facto i sankce,” uvedla právní zástupkyně spolku Strany Psa Barbora Pražanová.
 

Psi mohou být na vodítku agresivní 

Upoutání psů na vodítko prý podle jejích slov nesníží počet konfliktů či útoků. Odborník a profesionální cvičitel zvířat František Šusta potvrdil, že se někteří psi stávají agresivními po upnutí na vodítko, zatímco na volno jsou zcela klidní. Ve většině případů se jedná o strachovou agresi, kdy si pes preventivním útokem tvoří kolem sebe tzv. bezpečný prostor. Na volno si pes může bezpečnou vzdálenost od neznámého subjektu korigovat tak, že raději ustupuje.
„Je to v podstatě o škatulkování světa na jednotlivá hrací místa. Absolutně to popírá nějaké přirozené fungování tady na té planetě. Snaha mít vše ochráněné, zaškatulkované a popsané. Já si myslím, že jsme pořád společnost dospěle myslících lidí a spousta věcí by měla být na odpovědnosti ať majitelů psů či lidí, kteří tady s námi žijí,“ míní jiná pejskařka a chovatelka psů.