Krkavci uklovávají jehňata, zlobí se farmáři. Ornitologům chybí důkaz

24.04.2013 16:46

Krkavci vyklovou čerstvým jehňatům oči, vytrhnou maso z kýty, tvrdí chovatelé ovcí v Královéhradeckém kraji. Podle nich ptáci cíleně útočí na stáda, a proto žádají odstřel opeřenců. Podle ornitologů však scházejí důkazy.
Krkavec velký je ohroženým druhem a chrání ho zákon. Je všežravý, živí se i mršinami nebo odpadky. Jeho takřka vyhubená populace se však rozrůstá.
Chovatelé teď v časném jaru vídají krkavce na pastvinách a tvrdí, že už jich je tolik a jsou tak drzí, že by bylo potřeba proti nim zasáhnout.
"Ročně nám kvůli krkavcům uhyne 150 jehňat, trvá to už deset let. A takhle nízký počet je jen díky tomu, že necháváme ovce rodit v halách a ven jdou až ve dvou měsících," řekl chovatel Jan Šefc z Lachova na Broumovsku.
Farmář chová tisíc ovcí a už rok se snaží dojednat si výjimku k odstřelu krkavců. Podle něj mají chovatelé potíže i jinde v republice, ale také v Bavorsku či Anglii. Jeho sousedka, která chová jen kolem šedesáti ovcí, ukryla dvě jehňata radši do stodoly. Jinak by jí prý nezbylo nejspíš žádné.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/krkavci-zabijeji-obce-jehnata-dj7-/domaci.aspx?c=A130408_123526_hradec-zpravy_tuu

Zvířecí-potřeby.cz