Jak cestovat s domácími mazlíčky

12.11.2014 09:25
Ne každý má chuť a možnost nechat během dovolené svého zvířecího kamaráda doma. Co je potřeba, když ho chcete vzít na cesty s sebou?
První a zásadní samozřejmě je, kam se chceme vydat. Pokud je to v České republice, stačí si ověřit, nakolik jsou v objektu, kam se chystáme, ochotni našeho mazlíčka akceptovat – eventuálně nakolik tomu odpovídá dispozice pokoje, pokud nechceme mít pejska nebo kočičku přímo v posteli nebo o něj v noci zakopnout.
Řada hotelů pejsky akceptuje, některé ovšem omezují velikost, takže doporučujeme vždy se předem domluvit. Existuje i katalog zájezdů Dovolená se psem.

 

 

 

Jak s pejskem, kočičkou či fretkou do zemí EU

Při cestách do zemí Evropské unie máte jako státní příslušník některé ze zemí EU možnost cestovat po Unii se svým psem, kočkou nebo fretkou pod podmínkou, že jim necháte vystavit evropský cestovní pas pro zvířata. Pas musí obsahovat údaje o platném očkování proti vzteklině a vystavit si ho můžete nechat u zvěrolékaře.
Pejsek, kočička či fretka musí mít zaveden elektronický mikročip nebo mít čitelné identifikační tetování, které bylo aplikováno před 3. červencem 2011, a to se stejným identifikačním číslem, jaké je uvedeno v jeho cestovním pasu.
Od 29. prosince 2014 vstupují v platnost některá nová ustanovení, která se týkají nového cestovního pasu pro zvířata (ale nelekejte se, ten starý zůstává v platnosti) a pokynů pro veterináře. Pro cestující ze země EU do země EU se v podstatě nic nemění.
Pozor – v případech epidemií mohou jednotlivé země přijmout omezující opatření.
 

Cestování s mláďátky

Cestujete-li se štěňátkem, koťátkem nebo jiným zvířetem mladším tří měsíců, které ještě nemohlo být očkováno proti vzteklině, zjistěte si, jaké podmínky v dané zemi pro tuto situaci platí.
Některé země to nepřipouštějí vůbec (např. Polsko, Finsko, Itálie, Velká Británie), jiné mají požadavky na potvrzení, že se mláďátko nemohlo dostat do kontaktu s volně žijícími zvířaty apod. (např. Německo, Rakousko, Slovensko, Nizozemsko, Řecko, Španělsko). V každém případě musí mít mláďátko čip a svůj pas včetně zmíněného potvrzení.
 

Cestování s jinými domácími mazlíčky

Pro jiná zvířata, než jsou psi, kočky a fretky, neplatí ani v rámci EU jednotné předpisy, a proto je v případě zájmu nutné seznámit se s předpisy každé země zvlášť. Samozřejmě jak té, kam chceme cestovat, tak i všech tranzitních. Totéž platí pro cestování do zemí mimo EU.
 

Doprava domácích mazlíčků

Doprava vlastním autem je nejjednodušší a pro domácí mazlíčky nejvhodnější. Na to bývají zvyklí, resp. mohou si zvyknout již před delší cestou, a víte tedy, jaké by mohli mít potíže, čím je na cestu nakrmit, zda a jaké léky jim dát apod.
Letecká doprava znamená pro majitele komplikaci, pro zvířátko v každém případě stres. Zvířata se mohou přepravovat na základě povolení dopravce. Malá zvířátka mohou zůstat s vámi v kabině (pokud takových požadavků není větší počet), ta velká se až na výjimky dopravují jako specifické zapsané zavazadlo v zavazadlovém prostoru, což může znamenat pro vašeho mazlíčka velké trauma.
V kabině pro cestující se mohou malá zvířata přepravovat ve schráně s nepropustným dnem o maximálních rozměrech nepřesahujících rozměry kabinového zavazadla. Omezena je i celková hmotnost schrány se zvířetem (hranice pro rozměry i váhu se u různých leteckých společností liší).
Během letu musí zvíře zůstat ve schráně. Zdarma a bez schrány se zpravidla kromě toho může přepravovat v kabině letadla slepecký pes, doprovází-li nevidomou, hluchou či jinak postiženou osobu, a pes určený pro záchranu lidských životů. Tito psi musí být opatřeni postrojem, vodítkem, potvrzením o výcviku a požadovanou dokumentací, dále je doporučen náhubek pro psa pro použití v případě nutnosti.
Větší zvířata se přepravují jako zapsané zavazadlo v zavazadlovém prostoru letadla v dostatečně velké a pevné schráně s nepropustným dnem a dostatečnými otvory pro dýchání. Dopravce má právo vyžádat si u veterinární služby souhlas s přepravou zvířete a schválení použité schrány.
Samozřejmostí je vybavení požadovaných dokladů pro cesty zvířat (viz výše).