Fenka zachránila dvě děti a přišla o čenich. Po operaci se vrací domů

12.06.2013 17:58

Filipínská fenka Kabang přišla o čenich v prosinci 2011, když skočila pod kola motocyklu, aby zachránila život dvěma dětem ze své rodiny. Kolo jí přitom utrhlo kus horní čelisti s čenichem, ale přežila. Díky celosvětové sbírce prodělala v Kalifornii dvě operace a nyní se po rekonvalescenci vrátila do svého domova.
Fenka křížence tehdy byla na procházce s dcerou majitele a její sestřenicí, když proti nim vyrazil motocykl a hrozilo, že dívky přejede. Pes, aby je zachránil, skočil pod kola motocyklu. Při srážce mu kolo utrhlo celou horní část čenichu, pes ale jako zázrakem nehodu přežil (více o nehodě zde).
Na hlavě mu však zůstala obří zející rána. "Umíte si představit všechny ty bakterie, houby, mouchy a infekce, které by Kabang dříve nebo později zabily?" komentuje Ed Unson, jeden z veterinářů, kteří se o psa starali.

Hrdinství psa dojalo milovníky zvířat z 45 zemí celého světa, založili sbírku, aby se Kabang mohla podrobit operaci, na kterou si filipínští veterináři netroufali. V Kalifornii se našlo pracoviště, které ji umělo provést. Nasbíralo se 27 000 dolarů (asi 540 000 korun), které stačily na převoz do fakultní veterinářské nemocnice University of California a pokryly náklady na operaci.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/pes-bez-cenichu-kabang-0ua-/hobby-mazlicci.aspx?c=A130611_083543_hobby-mazlicci_bma