Chovatel Váňa s útulkem v Kletečné končí. Nechá si jen šelmy

07.08.2014 09:16
Konec. Majitel zookoutku v Kletečné u Humpolce Ladislav Váňa se rozhodl, že razantně omezí počet zvířat, jichž v bývalém kravíně choval až 1 700. Věnovat se chce už jen šelmám.
Za Váňovým rozhodnutím jsou častá udání a stížnosti na jeho osobu a v neposlední řadě i série travičských útoků, naschválů s úmyslným vypouštěním zvířat z ohrad a hlavně pokut, jejichž výše se za dobu sedmiletého fungování jeho statku vyšplhala na více než 150 tisíc korun. Jen za poslední dvě má Váňa zaplatit bezmála 40 tisíc.
Sedmačtyřicetiletý chovatel, jehož usedlost řada lidí využívá jako útulek pro psy a další ohrožená zvířata, se proto rozhodl, že skončí. Věnovat se chce v budoucnu už pouze šelmám. První dvě si přitom pořídil před nedávnem. Roční lví páreček, samečka Kinga a lvici Elsu, si se synem přivezli z cirkusu.
Hysterie kolem lvů je absurdní, tvrdí milovník zvířat z Kletečné na Pelhřimovsku. Právě šelmy ve Váňově chovu ale vyvolaly hlavně mezi obyvateli z okolí pozdvižení.
Někteří obyvatelé Kletečné mají obavy o svou bezpečnost v případě, že by se zvířata z výběhu dostala na svobodu.

 

 

 
Váňa, který vybudoval nový "pavilon šelem" hned u vstupu do svého zvířecího království, to ale považuje za absurdní, stejně jako řadu nekončících útoků na jeho osobu.
"Splnil jsem všechny potřebné normy a požadavky. Museli jsme si najít ve sbírce zákonů parametry, jak má ubikace vypadat, aby to veterina schválila a bylo to patřičně zabezpečené. Až když jsme všechna povolení dostali, tak jsme si lvy mohli přivézt. Pak se dočtete, že někde v Praze chodí dva lvi za plotem po zahradě a nic se neděje," říká Váňa.
Ten navíc poukazuje na to, že sám neví o případu, kdy by v Česku šelma od soukromého chovatele utekla a ohrožovala veřejnost.
"Nesrovnatelně víc je třeba případů úniku jedovatých hadů nebo útoků psů. A jedna paní, co sem jezdí na chalupu, se pak vážně zeptá, jestli může na zahradu pouštět děti. To už je pro mě poslední kapka," tvrdí Váňa.
 

Začínal se psem, kočkou a koňmi

Svérázný muž, jehož chovatelská činnost budí podle internetových diskusí a článků rozporuplné reakce, ale bezesporu silný vztah ke zvířatům má, a jak tvrdí, k chovatelství tíhnul od dětství.
"Od malička jsem se o zvířata staral a chtěl jsem mít svoje. Vedl mě k tomu otec. Můj sen byl starat se o zvířata. Když jsem viděl, jak se k nim někteří lidé chovají, tak jsem chtěl něco udělat, nějak jim pomoci. Proto jsem před sedmi lety koupil v dražbě kravín, vzal si půjčku a začal tady budovat zookoutek," vypráví muž pocházející z nedalekých Petrovic.
Na začátku měl jednoho psa, kočku a pět koní. Výčet zvířat pak rychle narůstal – psi, drůbež, dravci, hlodavci, sovy, lamy, lišky, jeleni, velbloud a naposledy dokonce lvi. Nakonec se jejich počet vyšplhal až na 1 700.
S jejich uživením prý ale Váňa neměl nikdy zásadní problém. "Byl jsem odkázaný na pomoc sponzorů a dalších lidí, co pomáhají. O krmení nikdy nebyla nouze," říká chovatel.
Trápí ho ale lidé, kteří aniž by u něj byli a udělali si vlastní názor, píší na jeho adresu udání. "Těch přišla za ty roky spousta – většinou, že týrám zvířata. Ani jedna z kontrol, co tu byla, ale žádné nezjistila. Třeba někdo vyfotí vyhublého koně. Ostatní koně jsou přitom normální. Nikdo se mě ale nezeptá, proč je hubený jen ten jeden. Neví, že ho teprve před pár dny přivezli," popisuje Váňa.
Zároveň připouští, že podmínky, v nichž zvířata žijí, nejsou zdaleka ideální. "Je jasné, že při tom množství se každému zvířeti nemůžu věnovat jako někdo, kdo jich má doma třeba deset. Na druhou stranu, když je to zvíře uvázané třeba někde v lese a člověk ho sem vezme a dá mu najíst a dá mu domov, tak je na tom přece o dost líp," míní Váňa.
 

Byl to boj, ale nelituju toho, bilancuje chovatel

Za léta, kdy zookoutek buduje, mu utkvěla v hlavě řada zvířecích příběhů. Hodně z nich smutných. "Třeba tu byl pes, kterého majitelka opařila konví, aby se ho zbavila," říká. Radost naopak zažíval, když si od něj třeba nějakého psa zase někdo s dobrým srdcem bral.
Kapitolou samo pro sebe jsou podle Váni úřady. "I kvůli nim už to dělat nechci. Nikoho nezajímá, kolik zvířat jsme zachránili a vypustili zpátky do přírody. Pokud ale tady je a není nahlášené, tak musím okamžitě zaplatit pokutu. Je to boj. Už na to nemám. Finančně ani psychicky. Zvířata postupně rozdám chovatelům. I když asi hodně lidí zklamu, protože mi fandí," uzavírá Váňa.