Budoucnost je možná tady! Skupina skandinávských vědců pracuje na překladači, který vám řekne, co říká váš pes!

03.01.2014 16:02

Zatím to bylo jen ve sci-fi pohádkách – zařízení, které nám dokáže přeložit, co říkají naši čtyřnozí miláčci. Teď to možná díky skupině skandinávských vědců bude skutečností.
Ti totiž pracují na zařízení s názvem No More Woof, které funguje vlastně docela jednoduše a používá již známé technologie. Jde o zařízení, které se vsadí na hlavu psa podobně jako sluchátka a monitoruje psí mozkové vlny a myšlenkové pochody. Dokáže to pomocí zachycování EEG. Znamená to tedy, že zařízení nepřekládá psí štěkání, ale přímo jeho mozkové pochody.

Zařízení ještě není zdaleka dokončené a vědci se v současnosti zaměřují na to, že ho testují a učí ho různé psí myšlenkové pochody, ale potřebují pomoc s financováním. Založili si tedy stránku, kde sbírají peníze od lidí, aby měli finance na pokračování výzkumu. A když člověk přispěje, může dostat zařízení mezi prvními.
No More Woof v současnosti dokáže rozpoznat čtyři myšlenkové obrazce, ale přes USB ho připojíte k počítači a je možné později nahrát do něj další aktualizace, až budou k dispozici.

Zdroj: https://www.extra.cz/budoucnost-je-mozna-tady-skupina-skandinavskych-vedcu-pracuje-na-prekladaci-ktery-vam-rekne-co-rika-vas-pes