Za nedovolený dovoz vzácných zvířat nebo rostlin vybrala ČIŽP loni statisíce

08.04.2016 15:42
Kaktusy z Bolívie, vzácné motýly ale třeba i vycpaného vlka. To všechno loni zabavila ve spolupráci s celníky Česká inspekce životního prostředí. Právě dnes zveřejní podrobné statistiky z kontrol.
„To je mládě mořské želvy karety. To je hodně smutné…,“ ukazuje Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí jeden z už dříve zabavených exponátů. 
„Všechny mořské želvy jsou v nejpřísnější mezinárodně chráněné kategorii, jsou opravdu ohrožené vyhubením. A toto je suvenýr, který si občas někdo koupí. Nicméně tím, že patří do té nejvzácnější přílohy, jde o trestný čin,“ upozorňuje. 
Loni inspekce zabavila ve spolupráci s celníky i například víc než 1400 kusů kaktusů z Bolívie. A to nebylo zdaleka všechno. „Zachytili jsme v poštovních zásilkách i velké, barevné motýly. To také není ze zákona možné,“ popisuje ředitel inspekce Erik Geuss. 
„Měli jsme i záchyt jednoho vycpaného vlka a pak také četný počet lahví s různými výtažky z opic i tygrů a také sáčky obsahující prášek z tygra a nosorožce,“ pokračuje. 
Inspektoři loni vyrazili na víc než 500 kontrol a za nedovolený dovoz zvířat, rostlin a výrobků vybrali na pokutách přes 350 tisíc korun. Podrobně své statistiky přestaví úřad dnes dopoledne. 
ČIŽP dnes také upřesní výsledky kontrol v oblasti poškozování přírody a ničení životního prostředí. Firmy za ničení přírody loni na pokutách zaplatily téměř 140 milionů korun. Podle Geusse bylo nejčastějším prohřeškem nedovolené nakládání s odpady.  
„V této oblasti máme rekordní pokutu ve výši 5 milionů korun. Šlo o to, že firma použila k terénním úpravám na Rokycansku směs různých odpadů, které dovezla nedovoleně na louku,“ popisuje. 
Loni bylo kontrol o tisíc víc než v roce 2014. O deset procent stoupl i počet pokut.