Obětavá čápice mláďata zachránila, sníh rodinu nezničil

02.05.2013 20:42

Obětavost čápice měla smysl. Samice zahřívala vejce i ve zcela zasněženém hnízdě, viditelně trpěla, přitom vůbec nebylo jisté, zda zárodky přežijí. Na konci dubna se však vyklubala tři čilá mláďata, což ochránci přírody považují za malý zázrak.
Když čapí hnízdo ve Stanici na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku na přelomu března a dubna zasypal sníh, málokdo věřil, že se ze snůšky vajec vylíhnou mláďata.
Ale samice vejce vytrvale zahřívala, i když sněhu měla až po zobák. Déle než den se z hnízda nepohnula. Pohled na trpící čápici byl tristní.
Až když na chvíli vysvitlo slunce a ona nutně na chvíli odletěla, pracovníci stanice hnízdo vystlali suchou slámou. Její příběh vyvolal u čtenářů iDNES.cz velký zájem.
Odborníci se však obávali, že zárodky ve vejcích prochladly. "Je to padesát na padesát," připustil vedoucí bartošovické stanice Petr Orel.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/obetave-capi-mame-z-bartosovic-se-narodila-tri-mladata-pfi-/hobby-mazlicci.aspx?c=A130502_1924032_ostrava-zpravy_jog

Zvířecí-potřeby.cz